2008-09-17

nästa Linné


Hej hej.
Känner mig knäpp. Kan bero på att vi hade en tre timmar lång föreläsning i ekologi imorse med en professor som envisas med att ta EN lång rast efter 1 timme och sen säga "jaha nu är vi alla pigga och glada efter kafferasten" och sedan prata på i en och en halv timme till utan uppehåll. Som om ens koncentrationsförmåga och hur lång tid man har vilat innan är ett linjärt samband.

NEJ. Så är det inte, även om den uppfattningen verkar vanligare ju högre upp i lärarhierarkin man kommer.


Jag läser 45 hp i höst. Först verkade det helt galet, nu känns det ganska lugnt men det hinner nog ändra sig igen. Den kursen jag läser utöver ekologin är en biologikurs om taxonomi och systematik, fylogenetiska träd och livscyklar och sånt. Det är helt vansinnigt många latinska namn på mossor, lavar och alger att lära sig och vi har fått en låda hemskickad från GU med massa torkade exemplar av dem för att se hur de ser ut. Jag kan inte påstå att det hjälper speciellt mycket alltid. Några av mossorna ser bara ut som små bruna klumpar och trots att det låg en lupp med i lådan är det svårt att se alla karakteristika som de sägs ha. Jag har bildgooglat dem istället, det funkar också.
Enligt den galne professorn råder det stor brist på taxonomer i Sverige, speciellt specialister på flugor och steklar. Det finns omkring 11000 arter av steklar i Sverige, men ingen som vet vilka de är. Kanske vore nåt? Man har att göra åtminstone. Fast jag har ju precis med stor ansträngning lärt mig de tre vanligaste brunalgerna längs västkusten, det var jobbigt nog.