2008-05-26

dårpippi

Vi har en fågel som fått nippran härute. Skulle vilja säga ”knäppgök” men det är en gråsparv. Han sitter på stuprännan och låter som en sån där leksaksboll man brukar ge till barn och hundar, som piper när man klämmer på den. Helt galen är han. Hela veckan har han pipit. Vi funderar på om han börjar bli desperat efter en fru. I början satt han bara där ibland, korta stunder och pratade av sig lite men nu håller han monolog i flera timmar i sträck, från soluppgång till sen kväll i princip. Jag vaknade av ljudet i morse och kunde inte somna om.

Ibland sätter han sig i lönnen för omväxlings skull, det är bra för då hör man honom inte lika bra, men oftast kommer han tillbaka till vad som verkar vara hans favoritplats, utanför vårt fönster.
Pratade med mamma. Hon skrattade och sa att de också hade en knäpp fågel. En svartvit flugsnappare som flyger omkring på garageuppfarten och attackbajsar på deras bil. Framför allt backspeglarna. Eventuellt ser han sig själv i dem och tror att det är en rival. Ingen aning. De har börjat sätta plastpåsar på backspeglarna när bilen är parkerad för att slippa tvätta dem så mycket. När han inte ger sig på bilen sitter han på verandaräcket och bajsar. Hur kan det komma så mycket skit från en enda liten fågel? undrade mamma. Ja, eller så mycket ljud! Hade ingen aning om att gråsparvar kunde ge en sömnsvårigheter.
(Om ni vill höra finns en bra sida här.)