2008-05-14

man's world


Vi har en gubbmaffia i vår klass. Det är tre män i åldrarna 25-45 år som påpekar oviktiga saker, lägger till onödig information och gärna vill briljera i med sin enorma allmänkunskap i ämnen som biokemi (men även latin, historia, lingvistik osv...). Vår föreläsare (en kvinna i 35-årsåldern) har ju bara pysslat med membranproteiner i tio års tid och publicerat artiklar i Nature. KLART MAN VET BÄTTRE. Vansinne. Idag när någon frågade vad g är för något sa vår föreläsare: "Ja, gravitationskonstanen alltså, vad är den på, nio nånting..." "9,7?" föreslår någon annan i klassen, varpå en av gubbarna genast bryter in och håller en femminuters monolog om att "det beror ju förstås på var man befinner sig men normalvärdet brukar man ju fastställa till 9,80665 m/s2 då och bla bla"
Samma person som under en lab i förra delkursen på ett liknande sätt (under en genomgång) upplyste oss andra om vilka oljor som är bäst att använda till oljebad. Han tystnade först efter att labassistenten irriterat utbröt:
"Jaja, men det enda ni behöver veta är att det FINNS oljebad och att ni ska använda dem till att värma med. Nu sätter vi igång."
Vi har även en annan rödhårig filur som gillar att märka ord och gärna förklara dess latinska ursprung, och dessutom dra små skämt som baserar sig på detta. Vår förra föreläsare tyckte inte alls det var kul. Han frågade tex henne om han fick kalla en tetrahedralt intermediat för "ett festisformat mellanmål". Hon sa att han fick underkänt om han gjorde det.

Jag tycker det är ganska jobbigt när folk beter sig på det här sättet och jag undrar varför det alltid är män som gör det. Hade de känt samma behov av att störa föreläsningar med onödigt käbbel om det vore bastanta män i 60-årsåldern som höll i dem? Hade de känt behov av att berätta för dem om fysikens lagar? Vilken olja som är bäst till oljebad? Herregud, labassistenterna är doktorander, de har jobbat flera år i laboratorium. De VET.
De är kvinnor, men tro mig gubbe, de vet.